Addo Elephant National Park

De oorspronkelijke bewoners van Zuid-Afrika, de Khoisan, leefden in het gebied dat vandaag de dag het Addo Elephant National Park heet. Later trokken ook de Xhosa-boeren naar dit gebied toe. Vooral de boeren hebben toentertijd een hoop olifanten gedood om hun gewassen veilig te stellen. Als gevolg hiervan werden enorme olifanten kuddes uitgeroeid. Op een bepaald moment waren er slechts 11 olifanten overbleven. Om deze laatste olifanten te beschermen, is in 1931 het Addo Elephant National Park opgericht. Het Addo Elephant National Park is een succes geworden, want het park telt tegenwoordig ruim 600 olifanten.
Ook het park is flink uitgebreid. In 1931 was het gebied slechts 2.000 hectare groot. Zo heeft het Addo Elephant National Park in de afgelopen jaren vier verschillende gebieden aan zich gebonden: het Alexandria Forest, Algoa Bay, Darlington Dam en de Woody Cape Nature Reserve. Al deze gebieden hebben andere vegetatiezones en daarom vind je hier tal van verschillende flora en fauna. Inmiddels is Addo 180.000 hectare groot en draagt het ook wel de naam het Greater Addo National Park.  Door deze groei is Adoo inmiddels het derde grootste nationale park van Zuid-Afrika, na het Krugerpark en het iSimangaliso Wetland Park. 

We bezoeken het park voornamelijk voor de vele olifanten. Bovendien leeft hier ook de rest van de Big Five. Tevens strekt het park zich uit tot aan de kust waar o.a. zuidkapers (walvissen) en witte haaien leven. Daarmee is Addo het enige nationale park ter wereld waar de Big Seven voorkomt.
Er leeft echter meer wildlife in het Addo Elephant National Park. Denk hierbij aan hyena’s, antilopen, jakhalzen, stokstaartjes, zebra’s, wrattenzwijnen en apen. Tot slot vind je hier ruim 400 vogelsoorten. Een aantal bijzondere soorten zijn de pinguïn en de jan-van-gent. Maar liefst 60% van ‘s wereld Afrikaanse pinguïns leeft in Addo. 

De eerste avond trekken maken wij een game drive,  onder begeleiding van een ranger waarmee wij samen wildlife gaan spotten. Direct als we het park in rijden zien we een olifant op een paar meter afstand. We spotten nog meer wild, maar eigenlijk valt de avond tegen. We zien geen niet veel wild, het is goed zoeken geblazen, het wild dat we zien loopt niet in een kudde. En als we al wild zien, is het veelal op grote afstand. Toch wat teleurgesteld,  besluiten wij, mede door het regenachtige weer (het heeft al jaren niet meer geregend in Addo Elephant National Park),  om de sunset van de volgende dag (05:00 uur in de ochtend) aan ons voorbij te laten gaan. 

De volgende dag besluiten wij wat later in de ochtend om zelf maar een gamedrive te maken in het park. We moeten toch naar het zuiden, waarom dan niet rijden van Mainport (Noorden) naar Matyholweni-ingang in het zuiden?

Deze trip verloopt heel anders, dan verwacht. We worden direct getrakteerd op een kudde zebra's. Mooi gezicht om al deze zebra's bij elkaar te zien. We rijden door mooie landschappen. De zon schijnt volop. Af en toe is het zoeken naar de weg. Maar we hoeven niet veel te zoeken om wild te spotten. Ook bij waterpoelen worden we getrakteerd op wild. Zelfs een ruzie tussen de beesten is een mooi schouwspel. Opvallend zien we veel jonge beesten.
Het mooiste deel van de ochtend wordt verzorgd door een kudde olifanten. Ze lopen voor onze auto, brengen ons langs een waterpoel en laten ons genieten van deze enorme beesten.