Viewpoints

1. Miradouro do Guindaste

Gelegen op een van de hellingen van de monding van Ribeira do Faial biedt het uitkijkpunt Guindaste een prachtig uitzicht over de kustlijn van de noordkust van Madeira.

Het is de ideale plek om de schoonheid van de Atlantische Oceaan te bezichtigen tussen de groene bergen en de imposante kliffen. Het uitkijkpunt Guindaste biedt een zeer compleet panoramisch uitzicht op de noordkust van Madeira.

De gemeente Santana investeerde in 2022 meer dan 600.000 euro om twee hangende glazen platforms boven de zee te installeren. Dit doet bezoekers denken aan het hangende glazen platform bij Cabo Girão (zie verder). Als je echter hoogtevrees hebt kun je nog steeds genieten van de prachtige uitzichten, zonder over het platform te lopen.

Wij komen aan het begin van de avond aan. We hebben nog net geluk dat de zon ons begeleid. En 20-30 minuten later is de zon verdwenen.

2. Cabo Girão Skywalk

Het uitkijkpunt Cabo Girão, met zijn beroemde hangende glazen platform – skywalk genaamd – is momenteel een van de meest bezochte (en zeker meest gefotografeerde) toeristische attracties van Madeira.  De Cabo Girão Skywalk steekt over de rand van een 580 meter hoge klif.  

3. Bica de Cana

Bij het viewpoint Bica da Cana kijk je uit over de hoogste pieken van Madeira.  Het viewpoint Bica da Cana ligt op 1,560 meter hoogte en bij perfecte weersomstandigheden sta je hier boven de wolken. Heb je pech dan sta je in de wolken en zie je niets dus het is altijd een gokje wat je te zien krijgt. Wij hadden prech. We stonden midden in de woken / mist. Ongelooflijk om te zien hoe snel de wolken zich verplaatsen.

4. Miradouro de Terre Grande

Miradouro de Terre Grande biedt een uitstekend panoramisch uitzicht op de vallei met zijn overvloedige bosvegetatie en de hoge bergen eromheen. Landinwaarts zie je bergkammen en valleien en aan de rechterkant kun je genieten van het uitzicht op de smalle vallei die naar Ribeira Brava leidt. Het is een prachtig uitkijkpunt. Wij komen aan op het moment dat de zon onder is gegaan.

5. Ponta do Bode

Ponta do Bode, gelegen op de noordelijke helling van de parochie van Caniçal, is een beschermd natuurgebied met unieke kenmerken. De roodachtige kleur die de omgeving overneemt, geeft het een bijna mystieke sfeer. Om deze reden staat dit gebied algemeen bekend als 'Mars op Madeira'.

De naam 'Ponta do Bode' komt van een lokale legende over een dier ('bode' betekent geit) dat per ongeluk van de kliffen in dit gebied viel.

We zijn er op een zonnige zondagochtend. Niet druk, veel zon. Erg mooi voor een korte stop.

6. Nonnenvalei -  Curral das Freiras

In het bergachtige achterland van Funchal ligt (een beetje verstopt) de Nonnenvallei. Tussen alle hoge bergen in deze omgeving ligt in de vallei het authentieke dorpje Curral das Freiras. In een vervlogen tijdperk werd Madeira geteisterd door piraten. Deze piraten hadden niet veel met nonnen. De nonnen op Madeira moesten dus vluchten. Ze vluchten naar  de Nonnenvallei. In deze vallei op 19 kilometer van Funchal verstopten de nonnen zich in het dal in de hoop dat de piraten ze niet ontdekten.

Bij het uitzichtpunt Eira do Serrado kijken we prachtig  de Nonnenvallei in. Eigenlijk is Eira do Serrado  een must-see uitzichtpunt. Het panoramische uitzicht op de Curral das Freiras-vallei en de majestueuze centrale massiefbergen is werkelijk adembenemend.