PR9 Levada do Caldeirão Verde

PR 9 Levada do Caldeirão Verde is een route van ongeveer 15KM (heen en weer).  De autoroute naar deze wandeling is al spectaculair. Stijl omhoog, geen plek om tegenliggend verkeerd te passeren. Het weer is van alles wat: De temperatuur is goed voor een wandeling, af en toe een buitje en verder de nodige wind.

Het begin van route is meteen opvallend. Bij het startpunt staan twee typisch Madeiraans rietgedekte huizen. 

Het wordt een avontuurlijke wandeling  over smalle paden, langs diepe afgronden , door watervalletjes en je wordt ook nog eens getrakteerd op prachtige uitzichten.

We bevinden ons midden in het Laurissilva-woud, waarbij je het gevoel hebt  door een  Zuid-Amerikaans regenwoud te wandelen . Er is overvloedig water in dit gebied die via deze historische 'levada',  gebouwd in de 18e eeuw,  naar de landerijen van de parochie van Faial wordt geleid.

En nat word je tijdens deze wandeling.  Watervalletjes storten neer op de wandelpaden. In de zomer lekker verfrissend. Op deze dag een mooi beeld, maar geen verfrissing. 

Langs Levada do Caldeirão Verde, onderbroken door steile hellingen en bergen, passeer je vier tunnels die in de rotsen zijn uitgehouwen. Het is maar goed dat we een zaklamp bij ons hebben.  In een enkele tunnel stoot ik flink mijn hoofd.

Na zo’n 2 tot 3 uur hiken komen we uit bij het meer Caldeirão Verde, gevormd door de water dat verticaal uit de bodem van de beek Ribeiro do Caldeirão Verde die met volg geweld naar beneden stort, op een hoogte van ongeveer 100 meter   Helaas begint het dan net hard te regenen.  

Doorlopen naar  naar de waterval Caldeirão Inferno is helaas niet mogelijk. DIt deel van de route is gesloten.

Pr 9 Gpx
Geografische data – 1,0 MB 13 downloads