PR6 Levada das 25 Fontes

De Levada das 25 Fontes is een van de meest populaire wandelroutes onder toeristen en de lokale bevolking. Het is een  route door de uitbundige  natuur. Parallel aan deze route loopt Levada do Risco (PR 6.1) . Ook een deel van deze route nemen we mee op onze wandeling. We wandeling in totaal 12 KM.

Het begin van de wandeling was regenachtig. Dat weerbeeld was ons niet beloofd. Er zou zon zijn en af en toe miezerregen. Ook de wolken hangen laag. Gelukkig komt na de eerste kilometers de zon door. Af en toe nog wat regendruppels, maar in het algemeen goed wandelweer.

Nadat de eerste kilometers een forse daling was, komen we door en langs prachtige  landschappen. Het uitzicht over de Ribeira da Janela-vallei is  indrukwekkend vanwege de groene bergachtige omgeving.

 

De eerste grote beloning komt wanneer wandelaars we worden getrakteerd op het Risco-uitkijkpunt. Daar zie je een indrukwekkende waterval die, verticaal geprojecteerd, een witte streep vormt die contrasteert met de donkergekleurde rotsen.

Dan wandelen we verder naar Levada das 25 Fontes. Hier volgt de tweede beloning. De Lagoa das 25 Fontes. Gevoed door de wateren die afdalen van Paul da Serra en die hier verschijnen via 25 punten. Een beeld met unieke contouren.

We klimmen over de rotsen zo dicht mogelijk naar de waterval. Daarna klimmen we nog naar beneden, met het water mee, om aan de zijkant rustig ons brood op te eten en wat te drinken. Om ons heen groen, veel water, veel vogels. Wat een mooie plek.

De route terug.....is zeker de laatste 1-2 kilometers flink klimmen. We komen nog langs een café waar we in gesprek raken met Tsjechen. Blijkbaar kun je de eerst 1-2 kilometers ook met een busje af leggen. Hadden we dat maar geweten.....