PR1 Pico Areeiro - Pico Ruivo

PR1 Vereda do Areeiro is een pad dat drie iconische plekken op Madeira, de hoogste toppen van het eiland, met elkaar verbindt. Het begint bij Pico do Areeiro (1818 m), doorkruist Pico das Torres (1851 m) en eindigt bij Pico Ruivo (1862 m).

Deze wandeling is adembenemend mooi en uitdagend! Het is een pittige wandeling met veel hoogteverschil. Het is een adrenaline gevulde test van uithoudingsvermogen met steile hellingen, waardoor de spieren, kuiten en vooral de knieën op de proef worden gesteld.

Het mooie van de Pico naar Pico-hike is dat de uitzichten de hele tocht spectaculair zijn. Het eerste stuk loop je over steile trappen naar Miradouro do Minho da Manta, waar je een fantastisch uitzicht over de hele bergketen hebt. Daarna wacht een steile afdaling met een bijzonder steile trap en vervolgens loop je langs de bergwand verder. Onderweg kom je verschillende tunnels tegen De hele wandeling is een afwisseling van klimmen en dalen.  Je loopt wel regelmatig langs afgronden en over smalle richels.

Op twee plekken op de route is de inspanning behoorlijk pittig: de stalen trappen vastgeklonken in de rotsen om hoogte te maken voor de volgende afdaling en de beslissende klim naar de top van de Pico Ruivo.

Het grote doel van je wandeling is Pico Ruivo, de hoogste bergtop van Madeira. De uitzichten zijn hier natuurlijk geweldig en in de verte kun je ook Pico do Arieiro zien liggen.

Het pad begint bij de parkeerplaats van de Pico Arieiro. As we hier aankomen, schrikken we. We zijn vroeg, maar alle parkeerplaatsen zijn vergeven. Ook op de straat staat het al vol met auto's. Het zijn wandelaars die bij zonsondergang al zijn gestart. Gelukkig wordt er een extra weg geopend om onze auto te parkeren.

Het is ongelooflijk druk op deze wandeling. We hebben er niet veel last van, maar ik denk dat je over een paar jaar een permit nodig hebt voor deze wandeling.

Langs het weerstation op beginnen we aan de PR1. Een lekker zonnetje, maar op sommige plekken ook behoorlijk winderig. We wandelen in het totaal 10KM. We wandelen de PR1 niet heen en terug.   Vanaf de berghut bij Pico Ruivo nemen we  de PR1.2  naar de parkeerplaats in Achada do Teixeira. Daar hebben wij een taxi gereserveerd om ons terug te brengen  Pico Areeiro. En maar goed dat we dat gedaan hebben.

Een prachtige wandeling. Wat een mooie ervaring.