De ruige noordkust van Madeira

Op weg naar de noordkust van Madeira?  Dan krijg je  een prachtig landschap.  De machtige Altlantische Oceaan met oneindige (grote) golven die breken op torenhoge rotsen. Weelderige, groene bossen op verticale hellingen. Watervallen storten zich overal  naar beneden. Oude paden en wegen gesneden in de steile berghellingen. Ook een landschap waar de rotsen gevormd zijn door lava. Soms ziet het er zelfs uit alsof de lava net gestold is.

WIj bezoeken Porto Moniz - Seixal - Sao Vicente. Geen plaatsen om te winkelen, uit te gaan en zeker geen glamour.

Porto Moniz

Tegenwoordig zijn de belangrijkste attracties van Porto Moniz de unieke (twee) lavabaden, die door het opkomende tij worden gevuld en  veilig zwemwater bieden. Overdag is Porto Moniz gevuld met dagtoeristen. Allemaal om de lavabaden te bekijken, dan wel een duik te nemen in de lavabaden. Enige lichte teleurstelling van Porto Moniz is dat een groot deel van het historische dorp is overgenomen door saaie  gebouwen, geen gezellige boulevard. Zeker bij minder mooi weer, is er niets te doen in Porto Moniz.

Porto Moniz is een prima uitvalsbasis voor ons om de wilde en afgelegen uiterste westkant van het eiland te verkennen.

 

Piscinas Naturais do Porto Moniz

Lavabad met op de achtergrond Ilhéu Mole  Op de top staat een vuurtoren (Farol do Porto Moniz) 

Ilhéus da Ribeira da Janela

Verstopt tussen de plaatsjes Seixal en Porto Moniz bezoeken wij voor de kust een bijzondere rotsformatie in de zee. Hier steken enorme rotsen kaarsrecht uit het water: Ilhéus da Ribeira da Janela. Een mooie stop als je in de buurt bent!

Om hier te komen moet je via een trap in door de vulkanische kliffen naar het strand afdalen. Het is niet gemakkelijk om op het strand te lopen. De rotsen zijn groot. De golven zijn betoverend.

Laag hangende wolken bij Baloico "I Love Ribeira da Janela"

Seixal

Seixal een vredig en klein dorpje. Seixal is vooral bekend van haar prachtige zandstrand. Het strand Praia do Porto do Seixal is een verborgen juweeltje. Met zijn unieke zwarte zand en omringd door groene kliffen, biedt dit strand een exotische ervaring die doet denken aan de stranden van Hawaii. Daarnast kun je een frisse douche nemen onder de kleine waterval op het strand.

Verder hebben we gewandeld over de kustpromenade met een adembenemend mppo uitzicht op de noordkust. Denk niet bij promenade aan café's  en winkeltjes, want die tref je hier niet aan.

Verder heerlijk chillen bij Piscinas Naturais do Seixal. Op de zonnebedjes genieten van een heerlijk drankje en de zee (de golven en de oneindige ruis van de zee).

De Estrada Regional 101 (ER101)

De weg, genaamd Estrada Regional 101 (ER101), was historisch gezien de enige weg die het centrum van de noordkust (Sao Vicente) met het noordwesten (Porto Moniz) verbond. De oude route, beter bekend als Antiga, is misschien wel de mooiste van het eiland. Alle adjectieven die op de kustlijn van toepassing zijn, gelden ook voor de weg: bochtig, smal, ruig, oud, maar ook schilderachtig, spectaculair en adembenemend. Tegenwoordig is de oude weg van en naar Porto Moniz afgesloten voor het verkeer, maar hebben een stukje gewandeld op deze route. Verschillende watervallen storten zich vanop de hoogtes en schitteren in de zon. Langs sommige stukken is de heuvel ingestort en is de weg onbruikbaar geworden voor voertuigen. Wandel wordt niet geadviseerd, zeker niet op de weg tijdens regenachtig of winderig weer.  Er is steenval in overvloed. Wij wandelen het stuk van Sao Vicente naar het punt Ribeira do Inferno. Geweldig mooi!!!!!

São Vicente

Het pittoreske dorpje Sao Vicente ligt in het gebied dat groen en weelderig is. Het is gevormd door vulkanische krachten en erosie. Een prachtig landschap. Het centrum van Sao Vicente is heel compact. De hoofdkerk van São Vicente ligt in het centrum van het dorp, Daarnaast is er een kapel, net even buiten het dorp. De kapel van The Lady van Fatima met haar enorme klok staat op de top van een bergtop die Pico da Cova heet. Vanaf hier heb je een prachtig panoramisch uitzicht over het dorp Sao Vicente. Het is een 14 meter hoge toren met een enorme klok die de tijd lijkt aan te geven voor het hele dorp. Het hoogtepunt van de plaats is het voetpad dat van de hoofdweg naar de top van de heuvel loopt. Bij het beklimmen ervan zie je aan de zijkant van het pad 14 kruizen die de 14 staties van Jezus op weg naar het kruis-via sacrum voorstellen.

De Água d'Alto-waterval in São Vicente is een indrukwekkende waterval aan de kustweg naar Seixal - Porto Moniz. De waterval is met ongeveer 150 meter een van de hoogste van het eiland. Het ligt net voor de ingang van de São Vicente-tunnel.

Vallei van Chão da Ribeira

De Chão da Ribeira-vallei is een echte verborgen parel van Madeira. Het heeft de bijnaam: het Heiligdom. Een mengsel van groen, rotsen en water. Deze vallei is  vrij onbekend, waardoor je het oerbos van Madeira kunt ontdekken.  De wandelroutes lijken veilig, maar er is heel weinig informatie op internet, we bevinden ons midden in de bergen, met soms zeer steile hellingen.Het vraagt  fysiek veel (klimmen en klouteren). Een route die ruig is en zelfs behoorlijk wild kan zijn. Uiteindelijk hebben we ca. 5 KM rond gewandeld in deze valei. Erg rustig, weinig mensen. Het gevoel van alleen op de wereld past goed in deze omgeving.