Lavada Nova & Lavada Moinho

Levada Nova in combinatie met Levada do Moinho is een prachtige wandeling in het zuiden van Madeira. Door de combinatie van deze twee wandelingen ontstaat een lus, waardoor je niet hetzelfde pad terug hoeft te wandelen. De wandeling staat ook wel bekend als Lombada da Ponta do Sol. 
Gelegen aan de zuidwestkust van Madeira, wordt deze route gekenmerkt door bergachtige en oceanische landschappen. In totaal wandelen we zo'n 10,5 kilometer.

Het weer is goed. We zijn op alles voorbereid, maar dat het zo'n zonnige wandeling zou worden was een aangename verrassing. De (regen)jassen konden uit. En met de zon ziet er alles net even mooier uit.

Het is een gemakkelijke wandeling. Hoewel, dat is achteraf makkelijk zeggen. Vooraf werd gewaarschuwd dat je geen last van hoogtevrees moet hebben. Zo loop je vaak langs een afgrond op een smal paadje. En hoewel er meestal een omlijning is waar je je aan vast kan houden, is dit langs de gehele wandeling beschikbaar.

We starten bij de kerk Igreja da Lombada. Het is even zoeken met de auto, maar met behulp van Google Maps op de Iphone weten we het startpunt te vinden.

We wandelen eerst Levada Nova. Het begin is klimmen, fors klimmen. Eenmaal op hoogte laat het direct zien dat deze wandeling schilderachtig ligt op een bergrug die zich van zee landinwaarts uitstrekt.

We passeren een mooi waterval. We lopen langs paden waar we nat worden.  Vlak voor het hoogtepunt moeten we een lange tunnel door. De zaklamp komt goed te pas. Het hoogtepunt van de hike is een prachtige inham waar een waterval vlak langs het pad naar beneden stort. De trail loopt achter de waterval en dit is een prachtig stuk. 

Het tweede deel van de route gaan langs Levade do Moinho.  Een zeer groene omgeving. Omdat we teruglopen naar het startpunt, hebben we prachtig zicht op de zee en het startpunt van onze route.

We wandelen een paar stukjes extra om bij het riviertje te komen.

Lavada Gpx
Geografische data – 777,2 KB 14 downloads