Juweeltjes

1. Palheiros-huizen (Santana)

Het dorp Santana aan de noordkust van Madeira staat bekend om zijn traditionele, felgekleurde houten palheiros-huizen.  Deze huizen zijn herkenbaar aan hun rieten daken die bijna tot de grond reiken. Een soort rieten huisjes die de lokale bevolking “casas de colmo” noemt. Ze hebben vaak scharlakenrode deuren en ramen met blauwe kozijnen. De huizen hebben meestal een aangrenzende moestuin. Deze huisjes zijn zeer schilderachtig en een typisch Madeiraans bezienswaardigheid.

Tegenwoordig zijn er in Santana nog maar een paar huizen met rieten daken over. In het centrum staan er een paar (nagebouwd). Als je echte Palheiros-huizen wilt  ontdekken, ga dan op zoek in het dorpje Santana. Verspreid door het dorp zul je er nog enkelen vinden.

2. Restaurant Santa Maria (Funchal)

Met zitplaatsen binnen en in de gezellige straat, bent je verzekerd van een heerlijk (fine)diner voor een belachelijk goedkope prijs. De voorgereichten, de  sushi en de typische portugese gerechten zijn bij Santa Maria Restaurante werkelijk top.  Bestel er een lekkere  sangria bij  en de smaakpapillen tintelen van genot!  Echt een aanrader!

3. Rei da Poncha (Funchal)

Ga je naar Madeira dan moet je het lokale drankje poncha proeven. Poncha is een sterk alcoholisch drankje met passievrucht, suikerriet brandewijn, honing, citroen en ijs. Je kunt het vrijwel in ieder cafe op Madeira krijgen maar ga naar Rei Da Poncha!  Dit is dé plek om poncha te drinken in Funchal. Er staan ontzettend veel verschillende variaties op de menukaart.  De kleine snacks zijn hier ook aan te bevelen. Heerlijk, zeker in combinatie met een poncha.

Rei Da Poncha is een erg populair café en in het hoogseizoen staat hier na 17:00 vaak een rij om een tafeltje te bemachtigen. Wij hadden nu al wachttijd. Houd er rekening mee dat je hier alleen cash kunt betalen. Cheers!

4. Porta la Cruz

Het kleine stadje Porto da Cruz is een boeiende plek aan de oostkust. Het uitzicht vanaf de boulevard aan zee is adembenemend met de berg Penha de Aguia aan de ene kant, en de kliffen richting Ponta de Sao Lourenço aan de andere kant. Rond een  kleine haven verzamelen zich talloze  bistro's en eetgelegenheden. Je kunt hier heerlijk (uren) zitten aan het water, drankje & hapje erbij en genieten maar! 

Er is ook een verbazingwekkend zeewaterzwembad aan de kust, helaas was deze nog gesloten toen wij er waren.

5. Ponte da Ribeira d'Ametade

De oude brug van Faial is een verborgen juweeltje op Madeira. Deze brug is niet vaak te zien op internet omdat het geen officiële plek is, maar het is zeker een bezoek waard. De brug en zijn omgeving zien eruit als een filmscène. De brug ligt langs de ER 103 in Faial, bij de ingang van de weg richting Central Eléctrica da Fajã da Nogueira. Deze locatie is bijzonder mooi.

6. Calheta

Calheta ligt tussen het zuiden en het westen van het eiland Madeira. Waarom Calheta ons trekt?  Calheta is een prachtig gebied aan zee met een mooi kunstmatig aangelegd strand met goudkleurig zand, bars, toiletten en kleedkamers en een grote jachthaven. Dit strand biedt een grote verscheidenheid aan  activiteiten  en kristalhelder water. Het gele zand is voornamelijk afkomstig uit Marokko, maar ook uit Figueira da Foz (op het Portugese vasteland).

Heerijk genieten van zon, zee, strand en een drankje! We komen er vaak.

7. Miradouro da Garganta Funda

Het punt Garganta Funda, gelegen in Ponta do Pargo, is een van de meest pittoreske natuurlijke attracties op het eiland Madeira. De unieke ketelvormige rotsformatie van de waterval en het adembenemende uitzicht op de Atlantische Oceaan maken het een populaire plek. Het is belangrijk op te merken dat er tijdens de zomermaanden mogelijk geen water stroomt in de waterval, omdat het pas weer op gang komt na aanzienlijke regenval. Heeft al die regen de afgelopen periode toch zin gehad!

8. Miradouro do Teleférico das Achadas da Cruz

Het is een mooie en ook nog onbekend plekje, maar een van de belangrijkste redenen om deze kabelbaan te nemen is voor de spanning en de schrik: hij is echt heel steil!  Ik heb nog nooit zo’n indrukwekkende afdaling met een kabelbaan meegemaakt. Er staat geschreven dat het begin een helling van 98% heeft. Er staan veel oude  hutten in de tuinen zijn alleen voor oogsttijden en om als schuur te gebruiken.

Als wij er zijn is het enorm winderig. We maken een korte wandeling.