Funchal

De witte stad Funchal, een schitterende parel op Madeira, genesteld op een indrukwekkende helling met uitzicht op de Atlantische Oceaan. Deze stad, die zich als een natuurlijk amfitheater ontvouwt, is het bruisende hart van  het eiland.  Er is een fascinerende mix van eeuwenoude tradities, culturele rijkdom en allemaal prachtig omarmd door de weelderige natuur van Madeira. Funcha zit vol leven met inhoud en karakter!

We hebben Funchal te voet ontdekt. Twee dagen is genoeg om Funchal te ontdekken. Het is een perfecte stad om goed uit eten te gaan, wijntjes te drinken op het terras en door de gezellige straten te slenteren. Zona Velha is het oude stadsdeel van Funchal. Het is een knusse wijk met smalle straatjes en oude huizen. Een groep kunstenaars hebben Zona Velha opgeknapt. In de straat Calle de Santa Maria vind je veel van deze kunstenaars. Iedere deur van deze straat is beschilderd met kleurrijke tekeningen. De wijk telt veel schattige pleintjes,  restaurants en terrasjes. 

De kathedraal van Funchal (Sé) ligt in het centrum van de stad en is een van de belangrijkste historische bezienswaardigheden van Funchal. Gebouwd in het begin van de 16e eeuw, op het hoogtepunt van de Portugese ontdekkingsreizen, is de kathedraal van Funchal een symbool van macht en welvaart.

Midden in het centrum van Funchal vind je de overdekte versmarkt Mercados dos Lavradores. Op de markt staan kraampjes met vele soorten exotisch fruit. Er is een grote visafdeling en er zijn bloemenstallen waar de mooiste bloemen van het eiland verkocht worden.

Met de kabelbaan zijn we naar Monte gegaan. Hier ligt Monte Palace Tropical Garden. Dit is een  verbazingwekkende tuin. Met meer dan 100.000 plantensoorten en een apart gedeelte dat uitsluitend gewijd is aan de flora van Madeira. Er staat een prachtig herenhuis dat in combinatie met een vijver, een kleine waterval en verschillende kleine bouwwerken doet denken aan de tuinen van een sprookjeskasteel. Wij hebben wij hier zo'n twee uur rond gedwaald en genoten van deze prachtige tuin. 

En wijnliefhebbers zijn wij.....dus hebben we Blendy's bezocht.  Blandy’s is een familiebedrijf dat al meer dan 200 jaar wijn maakt. De Madeira wijn komt op een wat andere manier tot stand dan normale wijnen. Waar normaal gesproken wijn in de kelder het beste rijpt, moet de wijn uit Madeira juist op een warme plek bewaard worden. Bij Bandy's hebben wij een hele leuke wijnproeverij gedaan. Heerlijk!

Voor de voetballiefhebber nog een leuk weetje: Funchal is de geboorteplaats van de wereldberoemde voetballer Cristiano Ronaldo.