Fanal Forest

Het sprookjesachtige oerbos Fanal, soms ook wel Laurisilva genoemd, is één van de laatste laurierbossen ter wereld. Tientallen miljoenen jaren geleden was een groot deel van Zuid-Europa bedekt met dit soort bossen maar door de ijstijd en de boskap zijn bijna alle laurierbossen verdwenen. Dit unieke bosgebied van Madeira staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

De oude laurierbomen hebben vaak hele gekke vormen en zijn begroeid met mossen en andere planten.

De dikke mist die vaak in Fanal hangt, zorgt voor een hele mystieke sfeer en maakt deze plek nog indrukwekkender.

De dag waarop wij naar het Fanal Forest gingen hadden we geluk en pech. De geluksfactor was de mist die  Fanal forest bedekte. Dit zorgde voor een mystieke sfeer en maakt dit bos indrukwekkend.

De pech.....was de regen. Bijna de hele wandeling hebben we in de regen gewandeld. Omdat je in het bos wandelt, worden de nodige regendruppels opgevangen. 

Het was vooral kijken waar je moest lopen. De modder was glad. We zijn allebei een keer gevallen en ik stapte zelfs een keer in de levada.

Nu is het wel zo dat het gebied van het Laurisilva bos  vaak in een dikke mist is gehuld en  het hele jaar door veel regen krijgt. Het is er erg groen. Veel mos, veel varens. 

We hebben de Levada dos Cedros (PR14) gewandeld. Deze route volgt de Levada dos Cedros, een van de oudste Levada's in de regio. Gebouwd in de 17e eeuw. Langs het wandelpad, dat ons meeneemt naar het inheemse Laurissilva-bos, komen wij langs majestueuze bomen tegen die 30 tot 40 meter hoog zijn. We wandelen voorbij de steile helling van de rechteroever van de Ribeira da Janela-beek.  Daar zien we weinig van, omdat het zo mistig is.

Het venijn is de laatste kilometer.....en kilometer lang trappen lopen. Dat was afzien.

Totale lengte van de wandeling: 13,7 KM.

PR 14 Gpx
Geografische data – 1,0 MB 12 downloads